A Tündér-kert - ősi nadapi almafa

A kertervezés és kertépítés során különös figyelmet fordítottunk a kertben megtalálható, ősi fák megmenésére.

A kert és a benne élő növényzet nagyon elvadult, elhanyagolt és kiöregedett volt. A szakszerű metszés után még 1-2 évig figyeltük, hogy melyik növény életképes és csak olyan fákat vettünk ki és ültettünk helyette fiatal csemetéket, amelyek az élet semmi jelét nem mutatták. (még mindig akad pár olyan matuzsálem a kertben, (pl. rétesalma) amelyet megtartottunk azért, hogy oltványokat lehessen belőle metszeni, de már nem ad élvezhető termést)

Alább egy ilyen mentett, ősi almafát mutatunk be. A tereprendezést, a tó medrét úgy alakítottuk ki, hogy egy kis félszigeten található, amelyet a tó félig körbeölel, azaz a terepet igazíttattuk a mentendő növényhez, így emelve ki annak szépségét, különlegességét.

Az ősi almafát 10 éve gondozzuk és szüreteljük gazdag termését, melyek fürtökben lógnak az ágakról. A fát nem permetezzük, vegyszermentesen is 90 %-ban egészséges termést ad.

A törzse réges-régen megdőlt, ami a fa metszésekor különleges bonsai-jelleget kölcsönöz neki. 

Az alacsonyabbra metszés a szüretelés miatt is komfortosabb. Az almafán rengeteg termés van, minden méret beérik, 8 cm átmérőjű gyümölcs és 2 cm átmérőjű is megtalálható a fán. A kicsiket fent hagyjuk télre a madaraknak. Évente 40-60 rekesz almát ajándékoz nekünk a fa. Íze  többnyire édes, egy kicsit savanykás. Húsa fehér, héja a teljesen piroson keresztül a csíkos, cirmos mintán át a zöldes sárgáig - minden színkombinációban megtalálható. Télire eltehető, önmagától viaszosodó típus. Frissen fogyasztható februárig, megfelelően hűvös helyen tárolva, emellett almaszószok és kompótok kiváló alapanyaga.


A többnapos szüret első napja - méret és hibák alapján válogatásra, majd rekeszelésre kerül
Bár az almafát egész nap körbesüti a Nap, mégis a fán két olyan zóna található, ahol a gyümölcsök korábban érnek, nagyobbra nőnek, pirosabbak és édesebbek... Ezek fogynak le elsőként a fáról.