Mit ad a kert télen?

Sokan azt gondolják, hogy ősz végével a betakarításnak is vége.

Mivel olyan nagy a kert és annyi feldolgoznivalót ad, sokszor a földben maradnak azok a növények, amik " még ráérnek". Főleg a gyökérzöldségek azok, amiknek a legjobb tárolás amúgy is a hűvös pince, kissé nedves közeg.

Van, ami leszüretelve is eláll a fogyasztásig, amit lehet pedig befőztük belőle.

Így kerül az asztalra november végén is piros, ízletes nadapi dinnye! A szőlő a fagyokig kibírja a tőkén is, ha nem sikerült volna "időben" leszedni. Amúgy is szépen mutat a teljesen kopasz indákon az ízletes lila szőlő! A friss répáért, petrezselyemért, krumpliért, cékláért, mangoldért, hatalmas csicsókáért nem a Sparba kell kerülni egyet a bevásárlókocsival, hanem a kertbe - talicskával. A naspolyafák is csak az első dér után ízletesek igazán, ugyan úgy, mint a csipkebogyó. 

A mennyiség - mint már többször említettük - több családot is ellát. Ha van olyan baráti társaság, akik kipróbálnák az önfenntartó vidéki életet mégis úgy, hogy a nagyváros elérhető közelségben van, illetve a tanyasi kényelmetlenségekkel sem szeretnének bajlódni, számukra ideális választás lehet ez az ingatlanegyüttes!

A fehér szőlők érnek a legkorábban. Több, mint 50 különböző fajta és érésidejű szőlőt telepítettünk, hogy a lehető leghamarább és a lehető legtovább tudjuk élvezni ezt a kitűnő gyümölcsöt. A biodiverzitásnak köszönhetően a szőlőket sem támadta meg semmilyen kórokozó, természetesen ezeket sem permetezzük. A lila szőlők érése marad a nyárutóra, és amint a fotókon látni, november végén is egészséges, finom gyümölcsöket szüretelhetünk egyes fajtákról.

A lugas körbeveszi a dinnyést. A télre előkészülve a dinnyés felszántásra került,  majd komposzttal és  fahamuval gazdagítjuk a földet. A háttérben a kert. A fű késő ősszel még utoljára rövidre lett nyírva, így készül a télre, hiszen így egészen tavaszig, az erőteljesebb napsütésig a kert kulturáltan, sár és gazmentesen körbejárható.