Tündér-kertben egy ősi, mentett körtefa

3 gyönyörű körtefát tudtunk megmenteni a birtokon. Mindhárom fajta hasonló, de ízükben kissé eltérnek egymástól. Télikörte típusúak, őszi szüretelésűek, húsuk fehér, héjuk zöld. Betakarítás után lassan a héja sárgává válik, húsa a ropogós, roppanósból almás-állagúvá puhul.

A friss fogyasztásán kívül körtebefőttnek, pépnek, körtelének és pálinkának is alkalmas.

Mindhárom fáról évente (és minden évben!) 40-60 rekesz körtét szüretelhet le!


Ez a matuzsálemi kort megélt fa olyan hatalmasra nőtt hosszú évek alatt, hogy szüretelni csak az alsó részét lehet. A többi, földre hullott gyümölcs ideális alapanyag pálinkafőzéshez. 

Ez az egyik legrégibb körtefa, amit már mind a két korábbi tulajdonos ki akart vágni, hiszen a törzse megdőlt, gacsiba ágain nemigen hozott termést. Mi a tereprendezést a kapuként kinyúló ágának megóvása érdekében hozzá igazítottuk, a beteg részeket lekezeltük, és egy megújító metszés után minden évben rengeteg termést ad hálául.