Forró nyári napok - téli nagy hidegek

 Aki már nézegette a honlap legördülő füleit tudja, hogy a három ingatlan közül az egyik ház vályogfalú.

Van, aki nem szereti a vályogházakat, más pedig rajong érte. Mindkettő tábor számára tudunk jókat mondani.Akit a telek érdekel, és például a régi, védettség alatt nem álló vályogházat elbontaná, annak igazából semmi plusz költséget ez nem jelentene, hiszen a környezetet nem terheli a vályog anyag. a falazat teljes mértékben elteríthető, vagy egy termőföld kitermeléséből keletkező gödör helyére betölthető, mivel a fal összetétele agyag, szalma, föld. Nem kell konténereket hívni, sem veszélyes hulladékot elszállíttatni. Minden helyben elhelyezhető, és beforgatható - hiszen innen is lett kinyerve.

A tető új,  úgyhogy annak anyagát érdemes megtartani és esetleg újra felhasználni.DE AKI A VÁLYOG SZERELMESE: annak is vannak jó híreink! Amíg kint 42 fokot mutatott a hőmérő, a vályogházban 22 fok fölé nem ment a higanyszál! És mindez környezetterhelő légkondícionálók nélkül.

A vályog fal a mi esetünkben szerencsére a legjobb fajta építési mód, vályogtégla falazat. Korábban a melléképületből és az oromfal cseréjekor rengeteg vályogtéglát kimentettünk, amit javításhoz fel lehet használni, vagy az anyagát újra lehet keverni.

A rekonstrukcióhoz fontos lesz majd szem előtt tartani, hogy pont a nyári melegek, illetve a téli hidegek miatt voltak viszonylag kicsik a nyílászárók, illetve az áthidalást sem tudták régebben mással, csak  fával megoldani. 

A 60-70 cm vastagságú falak tökéletesen tartják a hideget is és a meleget is. 

A háznak 3 kéménye van, amire még több rákötés lehetséges, ami lehet kemence, kandalló, kályha, sütő-főző egység. 

A vályogház egyébként kő-alapra épült, amely a föld színe alatt is 50-70 cm mélyre lefut, illetve a lábazati részen 50 cm-t fut fel - erre építették a vályogtéglákat. Az a sarok, ami korábban el volt hanyagolva, és süllyedni kezdett - vasbeton megerősítést, és új aláalapozást kapott.